Kaloryczność węgla - ciekawostki
Autor: FPHU Kamil Tórz, publikacja: 2014-06-05
Kaloryczność węgla
Decydując się na zakup węgla warto zapoznać się z kilkoma ważnymi informacjami. Często kupując opał patrzymy na cenę, a nie na jakość co wynika niejednokrotnie z braku wiedzy. W Polsce już od wielu lat oprócz naszego węgla można zakupić węgiel czeski. Jest on tańszy, ale i gorszy jakościowo.
Wartość opałowa węgla czeskiego waha się pomiędzy 19 a 22 MJ/kg natomiast węgiel Polski ma kaloryczność od ok 17 do 30 MJ/kg. Należy się zastanowić czy oszczędzając kilkanaście złotych jest to zysk czy strata. Kaloryczność czyli wartość opałowa jest bardzo ważna, ponieważ im wyższa tym więcej oddanego ciepła dzięki czemu możemy szybciej ogrzać pomieszczenie spalając zdecydowanie mniej węgla. Trzeba zwrócić również uwagę na to czy podawane parametry to wartości analityczne czy robocze, gdyż te pierwsze zawsze są wyższe i wprowadzają klientów w błąd.
Siarka i popiół
Kolejną ważną rzeczą na którą warto zwrócić uwagę jest zawartość siarki i popiołu. Węgiel wydobywany w Polsce by spełniać wymogi wielu producentów pieców powinien mieć nie więcej niż 1% siarki i ok 5-8% popiołu. Czeski węgiel tych wymogów nie spełnia, ponieważ zawartość siarki wynosi ok 1,7%, a zawartość popiołu wynosi powyżej 10%.
Poniżej przykładowa tabela przedstawiająca wyniki analizy fizyko-chemicznej Ekogroszku:
Oznaczenie | Jednostka | Wynik | Metoda badań |
Wilgoć analityczna | % | 3,5 | PN-80/G-04511 pkt. 2.4.1 |
Wilgoć całkowita | % | 10,2 | PN-80/G-04511 pkt. 2.3.1 |
Popiół analityczny | % | 2,81 | PN/80G-04512+Az1:2002 |
Popiół roboczy | % | 2,62 | PN/80G-04512+Az1:2002 |
Wartość opałowa analityczna | kJ/kg | 28.796 | PN/81/G-04513 |
Wartość opałowa robocza | KJ/kg | 26.645 | PN-81/G-04513 |
Siarka | % | 0,61 | PN ISO 334/1997 |
Tabela bardzo jasno pokazuje jak duże są różnice pomiędzy wartościami analitycznymi i roboczymi. Poza tym widać, że węgiel jest dobrej jakości. Zawartość siarki jak i popiołu jest bardzo niska.
Oczywiście zanim zapytamy sprzedawcę o te wszystkie wartości istotną rzeczą na którą zwracamy uwagę to wielkość ziarna. To na jaki rodzaj węgla się zdecydujemy zależy od rodzaju pieca jaki posiadamy. Węgiel pod względem wielkości dzielimy na 3 grupy: miałowe, średnie i grube. Poniżej przedstawiam jaką wielkość mają poszczególne sortymenty.
Typ węgla | Wymiar ziarna |
Kostka | 63 mm – 200 mm |
Orzech I | 40 mm – 100 mm |
Orzech II | 25 mm – 60 mm |
Groszek | 8 mm – 40 mm |
Ekogroszek | 5 mm – 25 mm |
Miał | 0 mm – 20 mm |
Mamy nadzieję, że dzięki tym informacją zakup węgla będzie dla Państwa łatwiejszy i trafny.
Opracowano:
Ewa Knopik, Tomasz Kapa, Kamil Tórz
Skład Opału Kamil Tórz